Een dagje de grens over

Grenzen hebben in Europa steeds minder betekenis. Vaak lopen grenzen door dorpen, terrasjes en zelfs door woonkamers. Bij Nederland, Duitsland en België merk je meestal niet eens dat je de grens over bent totdat er “zentrum” in plaats van “centrum” op de borden staat.

Een dagje de grens over

Toch zijn er best wel wat verschillen tussen de mensen en steden aan de andere kant van de grens. Naast de taal zie je ook meteen andere bouwstijlen, etenswaren, winkels en zelfs natuur, en dat is allemaal eigenlijk best wel leuk! Daarom laten we vandaag Limburg even voor wat het is en trekken we een dagje de grens over. Ik wil deze keer de usual suspects, zoals Aachen, Düsseldorf en Luik overslaan, en me meer focussen op een aantal unieke plekjes. Ik heb een lijstje gemaakt waar (hopelijk) voor elke vakantie-interesse iets tussenstaat. Kijk wel uit, want het is allemaal grensoverschrijdend!

Een dagje naar… de Mijnen van Blegny

Daal met een liftkooi de oude steenkoolschachten van Blegny in. Ontdek een andere wereld en een andere eeuw tijdens een tour van drieënhalf uur. De gids vertelt je alles over de oude mijnwerktuigen en het leven onder de grond. Vergaap je aan de ondergrondse hallen en beeld je in hoe het geweest moest zijn om je leven lang onder de grond te werken. Ook is er een mijnwerkmuseum, waar je alles kan leren over het mijnverleden van België. Vooral Wallonië stond in de tijd van de late industriële revolutie wereldwijd bekend als mijngebied. Dit unieke erfgoed is in het museum terug te zien en biedt een fascinerend kijkje in een vervlogen tijd. De tour eindigt met een wandeling rond de berg waar je door middel van een audiogids leert over de historische dingen die je onderweg tegenkomt.

Het is i.v.m. beschikbaarheid aan te raden vooraf te boeken.

Een dagje naar… Ierland- o nee, Irrland

Om een of andere reden worden jongetjes van een bepaalde leeftijd opeens enorm gefascineerd door een bepaald onderwerp. Dino’s, treinen, de brandweer, oude Romeinen, vliegtuigen, dieren, noem maar op! Vier van de zes dingen die ik zojuist noemde zijn terug te vinden in Irrland, een park waar kinderlijke verwondering tot leven komt! Ga racen met strijdwagens, ontdek levensechte vliegtuigen vanbinnen, ga op bezoek bij de brandweerkazerne en glij de brandslang glijbaan af of kom oog in oog te staan met allerlei zeldzame vogels. Er zijn maar liefst 80 verschillende activiteiten op dit Duitse park te vinden, dus je bent makkelijk de hele dag bezig. Van mezelf weet ik dat ik nooit helemaal over mijn kinderlijke obsessies heen ben gekomen, dus dit is bij uitstek de kans om stiekem te glunderen!

Een dagje naar… Maasmechelen Village

Ja, ik weet dat Designer Outlet Roermond, het grootste winkeloutlet in de Benelux, bij ons om de hoek ligt, maar dat is niet het enige winkeldorp in de buurt van het resort. Op slechts een halfuurtje rijden van Parc Maasresidence Thorn vind je Maasmechelen Village, een oergezellig Belgisch winkeldorp waar je kan winkelen voor maar liefst 100 verschillende merken. Je kan hier een hele middag heerlijk in het rond flaneren en outfits bij elkaar zoeken. Je komt allerlei bekende designermerken zoals Boss, The North Face of American Vintage tegen, maar dan met kortingen tot wel 60%! Struin lekker rond en sluit, onder het genot van een decadente Luikse wafel met chocolade-ijs, je dagje retail therapy af.

Een dagje naar… Birgeler Urwald

Het is voor de lieve gasten van Parc Maasresidence Thorn onmogelijk om een blog te schrijven waar het woordje “wandelen” niet in voorkomt. Naast de zes natuurgebieden rondom het resort zijn er ook een stukje verder weg, de Duitse grens over, talloze wandelmogelijkheden, waaronder het Birgeler Urwald. Wat dit gebied zo uniek maakt zijn de vele vennetjes, moerassen en beekjes met prachtige flora en fauna. Trek een paar stevige schoenen aan en volg de kronkelweggetjes naar een volledig andere wereld. Bewonder de hoge boomtoppen, wilde bloemen en interessante paddenstoelen die je onderweg tegenkomt. Vergeet ook niet een leuke selfie te maken op een van de bruggetjes of vlonderwegen.

Een dagje naar… de Abdij van Val-Dieu

Als er iets is waar ze vlak over de grens in België meer van hebben, dan zijn het wel abdijen. De honderden overheerlijke speciaal biertjes die jaarlijks uit België komen getuigen hiervan. Echter is er naast het bierbrouwen nog veel meer te zien in een abdij. Neem de abdij van Val-Dieu bijvoorbeeld. Dit prachtige 13de-eeuwse gebouw is omringd door prachtige bossen en velden, waardoor je echt het gevoel krijgt dat de buitenwereld eventjes niet bestaat. Bewonder de mooie architectuur en ontdek naast de brouwkunst ook de kaasmakerij en de ciderfabriek. Het restaurantje is zeker een aanrader! Hier krijg je allerlei bourgondische gerechten en streekproducten opgediend, waaronder zelfgemaakte delicatessen van de abdij.

Het is i.v.m. de beschikbaarheid aan te raden om vooraf te boeken.

Een dagje naar… Kletterwald Niederrhein

We sluiten af met nog wat spanning! Hoe zou het zijn om een uil of eekhoorn te zijn? Om gemakkelijk van de ene boom naar de ander te springen? Om het grootste deel van je leven in de boomtoppen te doorbrengen? Daar kom je bij Kletterwald Niederrhein in Duitsland gauw genoeg achter! Zoek hoog in de bomen het avontuur op! Baan een weg door verschillende bosparcoursen en klauter over allerlei hindernissen. Stel je evenwichtsorgaan op de proef en geef je over aan de zwaartekracht op de tokkelbaan! Als je vroegtijdig klaar bent, dan ligt er achter Klettewald Niederrhein nog een schitterend natuurgebied om te ontdekken. Hier kan je gemakkelijk nog een wandeling van een paar uur maken, met als hoogtepunt Châteauform' Schloss Krickenbeck, een prachtig oud paleis omringd door water.

Met deze tips hoop ik jullie grenzen weer wat te hebben verlegd. Buiten ons mooie landje zijn er veel dingen hetzelfde, maar toch ook net wat anders. Van de Belgische mijnen tot de Duitse moerassen zijn er rondom Parc Maasresidence Thorn stiekem best wel wat unieke plekjes te vinden. Of je nu van avontuur, shoppen, geschiedenis, lekker eten of spanning houdt, het grensgebied zit barstensvol activiteiten! En mocht je het vreemde taaltje of het rare eten toch maar niks vinden, dan kom je ’s avonds weer lekker thuis in je mooie villa of appartement aan de Maasplassen!