Proef & beleef bourgondisch Limburg

We weten dat Limburgers echte Bourgondiërs zijn. Ze houden van een stevige wandeling, zolang die maar eindigt in het zonnetje met een goed glas bier of wijn. Maar wist u ook dat Limburg dé wijnprovincie van Nederland is? Maar liefst 32 procent van de totale Nederlandse wijndruiven wordt op deze bodem geteeld.

Proef & beleef bourgondisch Limburg

De meeste wijngaarden vindt u in Zuid-Limburg, maar ook in Midden-Limburg in Thorn, nabij de Maasplassen, vindt u een prachtige wijngaard.   

Wijn proeven in Thorn 

Vlakbij Parc Maasresidence Thorn (oplevering vanaf voorjaar 2022) ligt het gelijknamige ‘witte’ stadje dat vroeger zelfs een piepklein vorstendom was. Leuk om te bezoeken! En…  sinds de Middeleeuwen wordt hier al wijn gebouwd. Niet voor niets heet het centrale en prachtig geplaveide plein in het centrum van Thorn dan ook ‘De Wingerd’, wat Limburgs is voor ‘wijngaard’. Napoleon stelde echter een verbod in op wijnbouw buiten Frankrijk, waardoor het wel weer even duurde voordat er wijn gemaakt kon worden in Thorn. Maar…  sinds 2002 is er Wijngoed Thorn. Net buiten het stadje vindt u de wijngaard van ruim zeven hectare groot, waar de lekkerste druiven worden geteeld voor de meest uiteenlopende wijnen. In het centrum kunt u de wijnwinkel van Wijngoed Thorn bezoeken. U krijgt er niet alleen uitleg, maar u gaat natuurlijk ook proeven!  

Het blijkt overigens dat het stukje Limburg waar Thorn onder valt, het droogste is van heel de Benelux. En dat is natuurlijk gunstig voor de druiven. Bovendien zorgt de grindrijke grond aan de Maas voor een optimale waterhuishouding. Kortom: de combinatie van een toplaag van warme leem en het onderliggende grind zorgen voor mooie uitgebalanceerde wijnen die u een keer moet proeven.   

Stadswandeling Thorn 

Ben je toch in Thorn, dan is het leuk om een stadwandeling te maken. De wandeling laat je gegarandeerd alle mooie plekken in het witte stadje zien. Je begint de wandeling op de Kerkberg, voor de ingang van de imposante Abdijkerk. Onderweg passeer je het Begijnhof, de krakermolen, het huis met de drie kogels en meer interessante monumenten en gebouwen. De route is o.a. verkrijgbaar bij de verschillende VVV’s in de buurt, waaronder die in Thorn waar ook een museum is gevestigd. Ben je nog niet uitgekeken? In het  Gemeentemuseum Museum Thorn maak je kennis met opgravingen en historische voorwerpen die verwijzen naar de geschiedenis van Thorn.  

Heeft u het over de Maasplassen, dan het natuurlijk al snel over watersport. Want… water is er genoeg. Maar in de buurt liggen ook een paar pareltjes van kastelen die het bezoeken meer dan waard zijn. Wat dacht u van Kasteel Aerwinkel? Het kasteel werd in 1854 gebouwd door Pierre Cuypers, vooral bekend als architect van het Rijksmuseum. Maar niet alleen het kasteel is interessant, ook het enorme park is prachtig. Er zijn in ieder geval volop wandelmogelijkheden. Voor een hapje en drankje loopt u naar de Gasterij waar u heerlijk landelijk zit. Het is geen restaurant, maar voor een lunch en een speciaalbiertje (bijvoorbeeld het eigen Aerwinkelbier) zit u hier helemaal op uw plek!   

Een ander kasteel vindt u in Horn, niet te verwarren met Thorn. Het kasteel is één van de oudste, nog intacte middeleeuwse ringmuurburchten in Nederland en is gebouwd op een natuurlijke verhoging aan de Maas. Het kasteel dateert vermoedelijk al uit de 10e of 11e eeuw en was van oorsprong in handen van zogenaamde roofridders, die hun geld verdienden door tol te heffen op de drukbevaren Maas. Nu is de burcht in particulier eigendom en kunt u het in principe niet bezoeken. Het park is echter voor wandelaars altijd toegankelijk.  

Kasteel hoppen langs de Maas 

Wilt u een wandeling maken waarbij u kennis maakt met meerdere kastelen? Geen probleem, want aan de Maas vindt u tientallen kastelen en landhuizen. Begin uw wandeling bij de Grathemermolen, een watermolen (al beschreven in 1252) in het centrum van Grathem aan de Uffelse Beek. Vanaf hier loopt u naar het romantische witte sprookjeskasteel ‘Groot Buggenum.  Neem hier gerust alle tijd. Neem een kijkje in het kasteel of maak een wandeling door het park waarbij u wordt verrast door de steeds verschillende tuinkamers. En… altijd hoort u het geluid  van klaterend water in fonteinen en uit waterspuwers. Wandelt u verder langs de beek, dan maakt u uiteindelijk kennis met Kasteel ten Hove, vlakbij het dorp Grathem. Vanaf hier is het nog een klein stukje lopen naar de Boschmolenplas, hét Ibiza aan de Maas. Hier kunt u lekker bijkomen aan het strand of op één van de terrassen. En onderweg komt u vast nog leuke boerderijwinkels tegen waar u iets lekkers koopt voor bij de borrel.    

Parc Maasresidence Thorn 

’s Avonds uit eten doet u op één van die mooie plekken die Parc Maasresidence Thorn rijk is. En uit eten gaan in Limburg betekent genieten van de meest heerlijke gerechten waarbij ze vaak Limburgse streekproducten zoals asperges, stroop en mosterd serveren. De dag afsluiten doet u in één van de toplocaties van Parc Maasresidence Thorn, waar het puur genieten is aan het water. Zo heeft u in het havenappartement bijvoorbeeld een prachtig uitzicht over de nieuwe jachthaven, waar u misschien wel uw eigen boot hebt aangelegd. Vanaf eind september 2021 komen de verschillende recreatiewoningen in de verhuur bij Parc Maasresidence Thorn. Houd de website dus in de gaten! Voor nu alvast een fijn verblijf!