Valentijnsdag in Limburg

Hallo avonturiers van de liefde! Valentijnsdag ligt om de hoek en uiteraard ben ik ontzettend… gestrest! Sorry hoor, maar ik ben er nooit goed in geweest, dat Valentijns gedoe. Begrijp me niet verkeerd, ik vind het heerlijk om een dagje toe te wijden aan de liefde, maar ik weet gewoon nooit wat ik moet plannen. Aan de ene kant wil ik absoluut geen dag vol met romantische clichés, maar aan de andere kant is dat precies wat ik wil! Hand-in-hand door de bossen wandelen, samen langs gezellige winkeltjes slenteren, een of andere pottenbak workshop volgen of herinneringen ophalen tijdens een uitgebreid diner… verschrikkelijk! Heerlijk!

Valentijnsdag in Limburg

Zelf heb ik nul komma nul inspiratie als het aankomt op Valentijnsdag plannen. Ik zie er al sinds 14 Februari 2023 tegenop en ben al bijna net zo lang bezig met plannen maken. Echter heb ik deze keer gedurende het jaar mijn oren en ogen opengehouden. Ik heb aandachtig naar de dates van mijn collega’s geluisterd en tussen neus en lippen doorgevraagd naar de meest romantische plekjes in Limburg. Uiteindelijk ben ik op 5 mooie Valentijnsdag ideeën uitgekomen. Aangezien ik vast niet de enige ben met inspiratieproblemen, deel ik ze graag met jullie:

Maastricht – Stad der liefde

Hoe je het ook went of keert, als je op Parc Maasresidence Thorn Valentijnsdag viert, is Maastricht het eerste waar je aan denkt. De kleine, kronkelende klinkerwegen met boetiekwinkeltjes en bruine cafés nodigen elk verliefd stelletje uit om zei aan zei te slenteren, kuieren en flaneren. Na een tijdje doelloos te hebben rondgelopen pak je een tafeltje voor twee aan het Vrijthof om een mok warme chocolademelk en een Limburgse vlaai te delen. Wandel door naar het zuiden en loop vanaf te Berenkuil tot aan de Helpoort de stadsmuur af. Vraag onderweg even aan een ander stelletje of ze een foto van jullie naast het schattige sluisje of een oud kanon kunnen maken (het kanon is uiteraard het symbool van de liefde!). Voordat je besluit terug te gaan naar ons resort aan de Maasplassen, moet je nog even samen met je partner stilstaan op de Sint Servaasbrug. Leg de hoofden tegen elkaar en bewonder de prachtige zonsondergang boven de oude, bakstenen gevels en het weelderige water van de Maas.

Zoek de diepgang op in Valkenburg

Het pittoreske Valkenburg ligt vlakbij Maastricht en is tijdens Valentijnsdag zeker een aanrader. Het stadje komt om van de romantische steegjes, oude kerkjes en geheimzinnige ruïnes. Maak gezellig een rondje rondom het centrum en zoek dan vrij letterlijk de diepgang op. Valkenburg telt maar liefst 7 grotten, elk met een eigen thema en inrichting. Zelf zou ik beginnen met de Gemeentegrot en dan doorgaan naar De Steenkolenmijn in de Ackermansgroeve voordat je eindigt in de Fluweelengrot. De Fluweelengrot diende een lange tijd als schuilplek en vluchtroute als het kasteel van Valkenburg belegd werd. Tegenwoordig staan de oude tunnels vol met schitterende tentoonstellingen, muurschilderingen en beeldhouwkunst. Bewonder hand in hand de vele tijdperken die langskomen terwijl je de geschiedenis van Valkenburg induikt. Mocht je date toch niet helemaal goed verlopen, dan kan je je wederhelft ook altijd nog in dit ondergrondse labyrint kwijtraken!

Samen in Thorn

Als je op Valentijnsdag de auto even wil laten staan, kan je ook gewoon met zijn tweetjes een dagje naar het middeleeuwse stadje Thorn. Wandel gezellig de Blauwe Ophaalbrug over en maak kennis met de kenmerkende witte huisjes, geplaveide straten en de gestreepte kerktoren die op elke ansichtkaart te terug te vinden zijn. Persoonlijk vind ik het tijdens Valentijnsdag heerlijk om winkeltjes met vreemde snuisterijtjes, antiek of handgemaakte spulletjes te bezoeken. Op dit soort plekken vind je altijd wel een mooi aandenken om mee naar huis te nemen. In Thorn raad ik Mrs B Antiek, Leut – Koffie en Cadeau, Vintage Atelier Thorn en Bad & Tafel aan. Ook is een romantisch bezoekje aan de Abdijkerk en de omliggende tuinen zeker een aanrader. De gezellige tuinbankjes schreeuwen gewoon om een herinneringswaardig fotomoment!

Liefde gaat door de maag

Bourgondisch eten is de verwezenlijking van liefde. Rijke smaken, lokale ingrediënten, sterke wijnen en een intieme atmosfeer kenmerken de Limburgse keuken, en dus ook de keuken van Humphrey’s Thorn. In het restaurant op ons resort aan de Maasplassen zijn er meer dan genoeg tafeltjes voor twee. Kies een tafeltje aan het raam en kijk onder het genot van een uitgebreid driegangendiner uit op de weelderige Maasplassen. Kijk ondertussen ook even diep in de ogen van je partner… vinden ze vast fijn, denk ik. Zelf raad ik de gnocchi met Italiaanse stoof aan als hoofdgerecht. Echt een unieke smakencombinatie! Sluit af met een lekker kopje koffie en stel daarna romantisch voor om de rekening te delen (we zijn ten slotte Nederlanders!)

Er is niks mis met een dagje pamperen

Ik vind het stiekem op Valentijnsdag helemaal prima om niemand anders behalve mijn partner te zien. Lekker in je pyjama rondslenteren, knuffelen op de bank en samen koken… ideaal! Gooi er met de Premium Water nog een sauna bij en je hebt een date! Eerst even lekker zweten voordat je jezelf handig in zo’n zachte Parc Maasresidence Thorn kamerjas vouwt en buiten op je privéterras met een glas bubbels nageniet. Heerlijk toch?! Zodra de februarikou het overneemt van de saunahitte, kan je je terugtrekken naar de ruime, warme woonkamer om op de bank een romantische Valentijnsdagfilm uit te zoeken… zoals Die Hard of Predator.

De ideale Valentijnsdag plannen blijft moeilijk. Je wil graag alle kleffe, romantische activiteiten afvinken, maar je wil tegelijkertijd ook dat het ongepland en authentiek aanvoelt. Uiteindelijk kom je toch altijd ergens in het midden uit, en daar is niks mis mee. Met de bovenstaande suggesties hoop ik in ieder geval een klein vonkje inspiratie te hebben ontstoken voor 14 februari. Echter ken jij je partner het allerbest, dus volg vooral gewoon je hart! Vanuit je knusse appartement of villa bij Parc Maasresidence Thorn ligt Limburg, de meest romantische provincie van Nederland, aan je voeten!