Seizoensverzoening

Een grauwe lucht. Kale takken die als klauwen naar de kille zon toereiken. Paddenstoelen en zwammen die over met mos bedekte stammen en stenen kruipen.

Seizoensverzoening

Het knerspen van rode en gele bladeren onder zware laarzen. De geur van nat hout en de rikketik van een eenzame specht… de bossen rondom de Maasplassen voelen somber, maar op een mooie, melancholische manier. Waldeinsamkeit, noemen ze dat in Duitsland.

Het is dat specifieke gevoel dat je krijgt van alleen in een bos staan, je klein voelen en verbonden zijn met de natuur. Je wil de eenzaamheid omarmen en het uitdoven van de zomer meemaken.

In Limburg weten we altijd heel goed overweg te gaan met dit gevoel. Tijdens de herfstvakantie zijn er in Limburgse bossen meer dan genoeg dingen te doen. Daarom dwalen wij vandaag van het meest bewandelde pad af en ontdekken we wat zich de komende maanden tussen de herfstige bladeren afspeelt.

Op herfstsafari in Hasselt

Ben jij klaar om oog-in-oog te staan met een leeuw? Wij ook niet. Veel te eng. Gelukkig hoef je je daar bij deze safari geen zorgen om te maken. Op twee november staat Mieke de natuurgids ten noorden van Hasselt, bij domein Kiewit, klaar om het bos in te duiken en op zoek te gaan naar eikels, beukennootjes, kastanjes en meer! Gezinnen met kinderen vanaf vier jaar mogen meegaan en zich verwonderen over de herfstige planten en dieren die in de bossen verscholen gaan. Achteraf kunnen de kleintjes zich nog even lekker uitputten in het speelbos of de speeltuin van Taverne Koe-vert.

Magie in het bos

Dwergen op paddenstoelen en feeën die op bladeren dansen. Brommerige boommannetjes en babbelende bosnimfen. Bestaan ze echt? Wie weet… wij weten alleen dat er iets van magie heerst in de Hamse bossen. Ben jij klaar om tussen 28 oktober en 6 november de een magische wandeling af te leggen door sprookjesachtige bomen? Volg de vele fonkelende lichtjes en ontmoet mysterieuze figuren. Luister naar betoverende muziek en kijk je ogen uit bij de vuurshow! Achteraf kan je lekker bijkomen met een winters hapje en drankje bij de Bosbar.

Stampen in de pratsj

Pratsj… de bouwstof, de essentie van het Limburgse buitenleven. Wat betekent het? Prut, prak, drab, modder, blubber, smurrie… dat allemaal! Dus zoek een regenachtige dag (of de dag erna) uit, trek je kaplaarzen aan, kies de meest drabbige route uit en stamp erop los! Stamp, spring, glij, marcheer en klots door de oer-Limburgse smurrie! Een aantal aanraders: de Beekdalroute in Schinnen, (7,1km), Ommetje Maasdal (5,7km), de Vijlenerbosroute (4,5km) en de Ravenbosch Valkenburgh aan de Geul (3,6). Maar, boven alles moet je natuurlijk lekker stampen waar jij wil stampen!

De Big 5 spotten

Nou… oke niet helemaal de Big 5 die je gewend bent, maar toch indrukwekkend! Rondom Parc Maasresidence Thorn liggen maar liefst zes prachtige natuurgebieden die elk fascinerend wildleven verschuilen! Als je ’s ochtends vroeg tijdens de herfstvakantie héél stilletjes naar een rustig plekje in een van de bossen gaat, dan kan je zomaar een edelhert, het grootste landzoogdier van Nederland, tegenkomen. Hou de vossenholletjes ook goed in de gaten, want deze schuwe beestjes laten zich zelden in de buurt van mensen zien! Misschien steekt er ook wel een moeder everzwijnen met haar kleintjes over.

Blijf een tijdje bij het water zitten en wellicht, als je mazzel hebt, zie je een bever die druk in de weer is met zijn eigen deltawerken. Als hij plots wegrend en schuilt, dan moet je gauw boven je kijken. De kans bestaat dan dat er een buizerd, één van de grootste roofvogels van Nederland, rondcirkelt. Kan jij alle vijf de verschillende dieren spotten deze herfst?

De Limburgse bossen zijn een natuurlijk erfgoed van onschatbare waarde voor Nederland. De schitterende geuren, kleuren en… pratsj zijn echt ongeëvenaard tijdens de herfstvakantie. Wij raden iedereen aan erop uit te gaan en de frisse herfstlucht te omarmen. Warm achteraf die rode wangen op in je eigen villa of appartement bij Parc Maasresidence Thorn. Drink een kop hete chocolademelk bij Humphrey’s Thorn en dobber nog even rond in het verwarmde binnenzwembad. Zo ben je op het ene moment tijdens de herfstvakantie Waldeinsam in de grote Limburgse bossen, en op het volgende moment omgeven door comfortabele luxe op ons resort. Een harmonieus contrast.