Streven naar Bourgondisch leven

Het is zover! Je laatste overleg is geweest, de auto is gepakt en het fornuis is minstens vier keer gecheckt. Op naar Parc Maasresidence Thorn in Limburg! Het is eindelijk tijd om voluit te genieten van de vakantie. En met genieten bedoel je maar één ding: Bourgondisch genieten.

Streven naar Bourgondisch leven

Als er iets is waar die Zuid-Hollanders goed in zijn dan is het wel die Bourgondische levensstijl; maar plotseling voel je een knoop in je maag. Bourgondische levensstijl… wat is dat precies? Weet je überhaupt of je een ware Bourgondiër bent? Haal je wel het meeste uit je vakantie? Wat nou als iedereen merkt dat je een nep-Bourgondiër bent? Paniek. Stress!

We kennen de zorgen allemaal. Relax ik wel hard genoeg? Ben ik op het juiste tempo aan het flaneren? Moeten er meer borrelhapjes op mijn biertafel staan? Tja… op het ene moment leef je de Bourgondische levensstijl en op het andere moment word je door de Bourgondische levensstijl geleefd. Het kan iedereen overkomen; maar geen zorgen, daarom ben ik hier. We nemen even adem, pakken er een ambachtelijk speciaal biertje bij, en gaan stapsgewijs door het concept “Bourgondiër”.

Het begon met een feest…

Waar komt die hele Bourgondische levensstijl nou eigenlijk vandaan? Nou, het begon met een feest… en niet zomaar een feest. Filips de Goede, hertog van Bourgondië, wist op zondag, 17 februari, 1454 nog niet dat hij per ongeluk een van de dikste feesten ooit had georganiseerd. Het Banket van de Gouden Fazant zou de geschiedenisboeken ingaan als een van de meest uitbundige feesten. Er waren meer zilveren pannen dan gasten, wild en gevogelte werd geserveerd in pasteien in de vorm van het geschoten dier en op een van de vele tafels stond zelfs een heel orkest! Er reed een non binnen op een olifant en het pronkstuk was een in goud beklede fazant. Oh ja, er kwam ook nog een ensemble van 20 muzikanten uit een pastei gezet. Het was een feest dat alle andere feesten te schande bracht… en dat was nog maar het begin. In de tijd van Filips de Goede en zijn zoon Karel de Stoute zijn er een tal van exorbitante feesten gevierd waardoor wij nu, tot de dag van vandaag, de term “Bourgondisch” gebruiken voor uitbundig genieten.

Goed… de basis is gelegd, maar wat houdt Bourgondisch leven vandaag de dag in? Moet je echt per se per olifant bij Parc Maasresidence Thorn aankomen? Nee. Gelukkig is het concept “Bourgondisch leven” wel wat veranderd. Hier is wat je van Bourgondisch leven anno 2023 moet weten:

Eten waar je je goed bij voelt

Eten blijft een essentieel onderdeel van de Bourgondische levensstijl. Bourgondisch eten hoeft niet duur of exclusief te zijn. Het moet je gewoon een goed gevoel geven. In veel opzichten staat Bourgondisch eten synoniem aan het Engelse “comfort food”. Mocht je op Parc Maasresidence Thorn bourgondisch willen genieten, dan zijn er een aantal opties. Restaurant Humphrey’s Thorn serveert met trots echt Bourgondisch eten. Denk aan rijk gevulde herfstsalades, een mixed grill van sappige vlezen, echte Hollandsche Noordzee tong, tournedos, kaasplankjes, en een dame blanche toe. Hun motto is niet voor niets Bourgondisch eten waar je je goed bij voelt. Je kan ook natuurlijk zelf proberen een Bourgondische maaltijd bij elkaar te gooien. Koop allerlei lekkere borrelhapjes en speciaal biertjes bij de MRT Shop & Bakery, nodig wat vrienden of familie uit en bereid je voor op een lange avond vol gezelligheid. Zelf zou ik de Premium Outdoor villa voorstellen voor een Bourgondisch avondje. Daar heb je namelijk een ruime tuin met een keramische barbecue en een groot overdekt terras waar je misschien nog wel pastei met een verborgen orkestje kwijt kan…

Flaneren kan je leren

Goed… je gaat een nieuwe stad in en weet precies welke route je moet volgen om alle bezienswaardigheden in een dag te kunnen zien. FOUT! Terug naar af. De ware essentie van bourgondisch flaneren is dat je juist geen doel hebt. Je laat de straatjes, steegjes, winkeltjes en cafétjes het werk doen. Jij volgt enkel en alleen de gezelligheid. Maastricht is bij uitstek een goeie stad om in te leren flaneren. In het oude centrum heeft elke kronkelende steeg wel weer een interessant boetiekje of gezellig tentje. Een goeie flaneerbestemming is het Onze Lieve Vrouweplein, een plein met een schitterende kerk en allerlei bourgondische restaurants. Hoe kom je er? Ja, dat ga ik je natuurlijk niet vertellen. Flaneer!

Relax, take it easy

Uiteindelijk is het doel van Bourgondisch leven om je helemaal op je gemakt te voelen. Het liefst loop je continue met een halfopen ogen en een domme glimlach rond. Om dit niveau van relaxed-heid te behalen, moet je hele lichaam tot rust komen. Gelukkig zijn er bij Parc Maasresidence Thorn meer dan genoeg manieren om echt Bourgondisch te ontspannen. Begin de dag met een uitgebreid ontbijtje op je balkon of terras en flaneer daarna wat rond over de boulevard. Als het seizoen het toestaat, huur dan een sloepje bij de MRT Marina en toef wat rond op de Maasplassen, of rek je uit op MRT Beach voor een kort middagdutje. Struin daarna langzaam richting de MRT Pool. Trek een paar baantjes en relax in het warme bubbelbad. Voel je je al ontspannen?

Nog een pro-tip voor de rustconnaisseur: boek een Premium Water of Premium Outdoor villa en geniet met volle teugen van je eigen sauna.

Landschap, ambacht en uitzichten

Een fundamenteel onderdeel van Bourgondisch leven is opgaan in de omgeving. Als je nog nooit een traantje hebt gelaten bij een schitterend uitzicht of overspoeld bent met nostalgie bij het eten van een ambachtelijke appeltaart, dan heb je nog niet Bourgondisch geleefd. Maar geen zorgen, rondom Parc Maasresidence Thorn zijn er genoeg manieren om aan je Bourgondische trekken te komen. De eenvoudigste manier is om een fiets of e-bike te huren bij de receptie en gewoon het land in te trekken. Zelf zou ik voorstellen om in de buurt van de Maas te fietsen, want dan kom je vanzelf allerlei bruine cafétjes, kastelen, uitzichtpunten, molentjes en gezellige dorpjes tegen waaronder het superschattige vestingstadje Stevensweert. Ook kom je op deze manier langs Wijngoed KessThor, waar ze echte, ambachtelijke, Limburgse wijnen maken. Een must-see voor elk aspirant Bourgondiër! Vergeet om de zoveel tijd ook niet om de fiets tegen een boom te zetten om gewoon te genieten van het prachtige natuurlandschap rondom de Maas.

Ziezo, de basis is gelegd. Als je de bovenstaande attributen meeneemt in jouw Bourgondische vakantie in Limburg, dan kan er niet veel misgaan. Je bent klaar om gedoopt te worden tot volwaardig levensgenieter; een hele eer! Neem de bovenstaande lijst wel met een korreltje ambachtelijk zout, want de voornaamste regel van Bourgondisch leven blijft: doe gewoon waar je je lekker bij voelt. Als jij bijvoorbeeld vindt dat je borrelplankje hier en daar nog een gouden fazant mist, dan zeg ik, ga ervoor!