Thorn: de belichaming van Kerst

Tijdens de Kerst is het altijd belangrijk om wat extra aandacht te geven aan degene die we liefhebben. Het is een tijd van belangstelling voor je buren. Daarom willen wij dit jaar voor de Kerst onze lieve Limburgse buurman uitlichten: Thorn!

Thorn: de belichaming van Kerst

Zelfs op donkere en grijze dagen heeft Thorn een betoverende en charmante allure, maar op 10 december slaan alle stoppen in dit schitterende stadje door! De witte gevels, beeldige dakkapelletjes en oude klinkersteegjes lichten helemaal op met mooie versieringen, muziek en kerstachtige gezelligheid. Graag neem ik je mee op een kerstwandeling door Thorn in Limburg. Het is niet een heel groot centrum, dus het is makkelijk in een middagje te doen. De wandeltocht begint en eindigt bij je villa of appartement in Parc Maasresidence Thorn. Trek een stel comfortabele wandelschoenen aan en loop alvast richting het blauwe bruggetje terwijl ik ondertussen wat over het prachtige witte stadje vertel.

De eerste steen van Thorn werd in 990 gelegd toen Graaf Ansfried van Utrecht hier een benedictijns klooster stichtte. Vanaf de 12de eeuw groeide dit klooster uit tot een damesstift voor ongetrouwde vrouwen van belangrijke graven en vorsten. Vrouwen die wel wilde trouwen moesten het klooster verlaten en kwamen in eigen huizen buiten de muren te wonen. Ze groeide Thorn langzaam in omvang en in naambekendheid als broedplaats voor vrouwen van hoge adel. Ondertussen werd het stift door het Heilige Romeinse Rijk als onafhankelijk vorstendom met markt en tolrechten erkend. Het stadje bleef zelfstandig tot 1794 en moest toen, net zoals de rest van Nederland, geloven aan de inval van Napoleon. Veel rijke families en adellijke dames ontvluchtte Thorn terwijl de Fransen ondertussen hoge belastingen heften op basis van raamomvang. Het idee was: hoe groter je raam, des te rijker je bent. De arme dorpelingen die in de grote huizen met grote ramen achterbleven konden de belasting moeilijk betalen en besloten daarom om veel van de ramen dicht te metselen. Om hun bedrog te verbergen, kalkte ze alle muren wit, en zo heeft Thorn zijn kenmerkende witte huizen gekregen. Na de val van Napoleon is Thorn bij Nederland gekomen en sindsdien is het onderdeel van de provincie Limburg.

Ziezo, hopelijk sta je ondertussen op de blauwe ophaalbrug. Geniet even van de mooie Maasplassen om je heen en loop dan richting MRT Beach. Als je bij een kleine rotonde aankomt, sla dan rechtsaf. Nu zit je op de weg langs Kasteelhoeve de Grote Hegge en ben je binnen een paar minuten in Thorn. Terwijl je de Hofstraat oploopt kom je als eerste Engels Antiek en Curiosa tegen. Ik zou aanraden even een kijkje binnen te nemen, want hier vind je vaak de meest onverwachte pareltjes. Kwalitatief antiek en ook nog eens uniek! Snuffel een tijdje door alle curiosa rond en ga dan op de koffie bij Grand-Café t’Stift. Als je al een beetje honger hebt, probeer dan de huisgemaakte erwtensoep. Echt een aanrader! Bekijk nog even de gezellige souvenirs en snuisterijtjes van de naastgelegen Leut-Koffie & Kado winkel voordat je links de Hoogstraat op afslaat.

Welkom in hartje Thorn!

De Hoogstraat bruist van het leven! Overal staan kleine kraampjes met hete glühwein, dikke snert en handgemaakte hebbedingetjes die worden toegezongen door gezellige kerstkoortjes. Heel Thorn draagt op 10 december zijn steentje bij en dat is te merken. Naast de typische kerstkraampjes staan er ook dorpelingen en lokale winkeltjes te pronken met hun spullen. Speur lekker de kerstmarkt af, eet nog wat gepofte kastanjes en sla dan weer linksaf richting de kenmerkend gestreepte abdijkerk die deels door de befaamde architect Pierre Cuypers is gerestaureerd. Vanaf 12:30, beginnend met Scrooge Koor, is hier om de 45 minuten een mooie muziekopvoering te beluisteren. Neem plaats in een van de houten bankjes geef je over aan de prachtige tonen die melodieus door de abdij heen galmen.

De muziek is prachtige, maar het is helaas alweer tijd om door te gaan. Sla bij vertrek weer linksaf en de Wijngaard op. Bewonder de mooie klinker-mozaïeken terwijl je langzaam richting het Museum Thorn flaneert. Het is een klein museum, maar zeker het bezoeken waard als je wat meer te weten wil komen over de rijke geschiedenis van de stad of benieuwd bent naar Thornse kunstenaars zoals Harry van den Boel. Neem rustig de tijd om de eeuwenoude artefacten en kleurige doeken te bestuderen voordat je verder de straat afwandelt. Sla rechtsaf de Holstraat in totdat je weer uitkomt bij de Hoogstraat.

Hoog tijd voor lunch.

Naast de oergezellige kerstkraampjes bevinden zich op de Hoogstraat ook een stel bourgondische cafés en restaurantjes. Ben je met de kleintjes op stap? Trakteer ze dan op een zoete lunch bij de Pannekoekenbakker! Hier kan je elke denkbare combinatie aan smaken op een pannenkoek krijgen, waaronder een Kerstachtige keuze met stoofperen, ijs en slagroom! Sluit af met een Speculoos Latte Macchiato en verlaat het restaurant met een warme, volle buik.

Op de Boogstraat, een zijstraat van de Pannekoekenbakker, zitten toch nog twee winkeltjes die je écht moet bezoeken voordat we ons langzaam door de vreugdige straatjes een weg terug naar Parc Maasresidence Thorn banen. Ben je opzoek naar een kerstachtig tafellaken, een stel mooie servetten of een set superzachte handdoeken? Pleeg dan een bezoekje aan Bad & Tafel, een oergezellige linnenzaak waar je voor een zacht prijsje nog zachtere stoffen met originele printjes kan kopen. Direct naast Bad & Tafel zit het Vintage Atelier van Thorn. Hier is het net alsof je een rommelig, edoch gezellig sprookje inwandelt. Niks heeft met elkaar te maken, maar toch hoort het allemaal samen. Het is de perfecte plek om nog wat last minute kerstcadeaus in te kopen. Als je de Boogstraat nog een klein eindje verder afloopt, dan kom je uit bij Wijngoed Thorn; de perfecte plek voor nog een kleine borrel. Hier kan je een stel unieke rode en witte wijnen van eigen grond proeven. Ik zou aanraden om een fles Limburgse wijn mee te nemen zodat je over een paar weken nog eventjes thuis kan nagenieten.

Voel je dat ook? Vermoeide schouders en zware voeten? Het is een lange dag geweest met meer dan genoeg bezienswaardigheden. Tijd om terug naar je comfortabele villa of appartement in Parc Maasresidence Thorn te gaan. Als je Wijngoed Thorn uitloopt, sla dan rechtsaf en volg de Boogstraat tot aan de Wal. Vanaf hier kan je makkelijk de bus terugnemen. Het is maar twee haltes en je wordt zowat voor de deur van Parc Maasresidence Thorn afgezet. Als je nog wat energie overhebt dan kan je er ook voor kiezen om terug te wandelen. Dit duurt ongeveer 20 minuten.

Nou, dat was Thorn tijdens de Kerst. Ik zei toch dat het een super charmante en pittoreske stad is? In één dag heb je het hele centrum en alle hoogtepunten kunnen zien. Goed gedaan! Ik zou zeggen, trakteer jezelf op een glas wijn en een bourgondisch driegangenmenu bij Humphrey’s Thorn. Al uitkijkend op de Maasplassen kan je hier lekker bijkomen en terugdenken aan een van de mooiste stadjes in Limburg, nee, in heel Nederland. Misschien zelfs wel in heel Europa…