Thorn

het witte stadje

Eén van de parels van Midden-Limburg is het witte stadje Thorn, dat op loopafstand van Parc Maasresidence Thorn ligt. In het historische centrum maak je kennis met witgekalkte huizen, nostalgische pleinen en steegjes die zijn bestraat met maaskeien. Hier voelt het alsof je in het buitenland bent beland. Niet voor niets is dit stadje, dat vroeger zelfs een piepklein vorstendom was, geliefd bij toeristen en kunstenaars uit de hele wereld. Rondom de Abdijkerk, die hoog boven de witte huisjes uittorent, kun je op diverse plaatsen heerlijk eten en drinken. En... bij mooi weer is het uitstekend zitten op de gezellige terrassen.  

Rond de kerstperiode ondergaat het kleine witte stadje een complete metamorfose. De vrolijke oude straatjes worden opgetooid met betoverende kerstverlichting en prachtige versieringen. De echte showstopper is echter op 11 december als de kerstmarkt wordt opgezet. Geniet dan van meer dan 70 verschillende kerstkraampjes en hartverwarmende concerten in de Abdijkerk. 

  • Beschermd stadsgezicht 
  • Witte huisjes 
  • Historische straatjes 
  • Abdijkerk 
  • Rijke historie 
  • Op loopafstand  
  • Handgemaakte souvenirs  
  • Kerstensembles in de Abdijkerk  
  • Dagvullend programma  

Girlpower

Thorn was ooit een een piepklein vorstendom waar vrouwen van adel aan de macht waren. Napoleon wiste bijna alle sporen van deze zogeheten ‘stiftdames’ uit. Van de abdijgebouwen is nagenoeg niets meer over. Alleen de Abdijkerk, enkele huizen en delen van de muur die het abdijcomplex omringden, zijn bewaard gebleven. Desondanks is het abdijverleden in Thorn nog bijna tastbaar.   

Geschiedenis van Thorn

Thorn was tot 1794 de hoofdstad van één van de kleinste landen in Europa: het vorstendom Thorn. Een lidstaat van het heilige Roomse Rijk. In de vele eeuwen als miniatuur vorstendom, bloeide het Limburgse stadje op. De rijke bevolking had zelfs een eigen rechtspraak en sloeg een eigen munt.

Met de komst van de Fransen in 1794 kwam hieraan een einde. De stiftdames vluchtten en veel armen kwamen in het stadje wonen. De Fransen stelden een belasting vast die afhankelijk was van de grootte van de ramen van de huizen. Hoe groter de ramen, hoe hoger de belasting. De armen konden dit niet betalen, en maakten hun ramen kleiner door deze met stenen dicht te metselen. Vervolgens werden de huizen wit geschilderd, zodat het verschil tussen de oude en nieuwe stenen onzichtbaar werd. Destijds een ingreep om de sporen van armoede te verhullen, tegenwoordig de trots van Thorn. 

Abdijkerk Thorn

De Abdijkerk in Thorn mag u niet missen. Het is een gracieuze erfenis van 800 jaar vrouwelijk bewind. In verschillende fases door de eeuwen heen is dit imposante bouwwerk tot stand gekomen. Het oudste gedeelte stamt uit de 10e eeuw. Eind 19e eeuw is de abdij door architect Pierre Cuypers (bekend van o.a. het Rijksmuseum) gerestaureerd.  

Wijnen proeven van Wijngoed Thorn

Wijngoed Thorn staat al jaren garant voor prijswinnende wijnen. Een kijkje bij wijnboer Harry Vorselen in zijn proeflokaal of bij één van de wijngaarden is gegarandeerd genieten. Het proeflokaal met de winkel bevindt zich in de historische stadskern van Thorn.  

Culinair genieten

Thorn staat bekend om z’n gezellige terrasjes en restaurants. Geniet op het terras van Grand-Café ’t Stift van een lekker kopje koffie en een stukje echte Limburgse vlaai! Het populaire restaurant De Pannekoekenbakker in Thorn is gevestigd in een historisch pand in het hart van het stadje. En in Restaurant Hofferkeukens wordt u ontvangen in een ambiance die eens de dames van adel bekoorden.   

In onze uitgebreide digitale gids, “Notre Guide”, kunt u meer informatie vinden over restaurants en bars in de omgeving. Deze gids kan ook toelichting bieden over supermarkten en andere winkels in de omgeving. U zult voor uw aankomst een link ontvangen naar deze gids. 

Omringd door bruisende steden

Thorn ligt niet alleen tussen prachtige natuurgebieden en de Maasplassen maar is ook omringd door bruisende steden in zowel Nederland, Duitsland als België. Vanuit Parc Maasresidence Thorn wandelt u in een paar minuten naar de gezellige stadskern van Thorn.

Ontdek meer ...

Venlo

Binnen 40 kilometer bent u vanaf Parc Maasresidence Thorn in hartje Venlo. Deze stad kent een karakteristiek dialect, dat in grondslag nog wel Limburgs is, maar ook kenmerken heeft van het Brabantse dialect. Daarmee vormt het een overgangsdialect, dat zelfs bij de buren in Duitsland wordt gesproken. Venlo heeft een gezellige binnenstad met een groot winkelaanbod en bestaat uit een unieke combi van prachtige rijksmonumenten en moderne gebouwen ...

Bekijk

Themaparken

Beleef een onvergetelijke dag in één van de vele Limburgse themaparken tijdens uw vakantie. U geniet van een dag vol gezelligheid, spannende attracties en mooie shows samen met uw gezin en vrienden ...

Bekijk

Golfbanen

Golfliefhebbers kunnen zich uitleven op één van de vele golfbanen in de directe omgeving. Prachtig aangelegde 9 en 18 holes golfbanen middenin de natuur, die zowel voor de ervaren als de beginnende golfer geschikt zijn. 

Bekijk

Natuur

Start uw ontdekkingstocht door de natuur van Midden-Limburg vanaf Parc MaasresidenceThorn. De directe omgeving staat bekend om haar uitgestrekte heidevelden, prachtige bossen en talrijke waterplassen ...

Bekijk

Als eerste op de hoogte zijn van de beste aanbiedingen en waardevolle tips?

Met het inschakelen van gratis website push notificaties mis je niets. Reuzehandig en je kunt deze service op elk moment weer uitschakelen.

U moet op "Meldingen toestaan" klikken in het bericht van uw browser.

1

Notificaties van Parc Maasresidence Thorn activeren.