De Grote Kerstuitdaging

Dit jaar viert Parc Maasresidence Thorn voor het eerst kerst. Er staat dus flink wat op het spel aangezien dit invloed heeft op elke Kerst die hierna nog gaat komen. Daarom moet Parc Maasresidence Thorn de betekenis van Kerstmis ontdekken en eigen maken.

De Grote Kerstuitdaging

Maar wat is Kerst?

Als Nederlander was de Kerst vroeger een beetje een bijzaak. Voor ons draaide alles natuurlijk om 5 December, pakjesavond! Gezellig gedichten lezen, cadeautjes openscheuren, en eindeloos veel pepernoten eten. Natuurlijk hadden we ook wel een kerstboom, maar op 24 december vierden we alleen met een kerstverhaal en wat chocolaatjes. 

Naarmate de jaren vorderden, werd de kerst echter alsmaar belangrijker. Op mijn 8ste ontdekte ik het grote geheim van Sinterklaas en toen verloor Pakjesavond toch een stukje magie; magie die ik onlangs pas weer heb herontdekt nu ik zelf kinderen heb.  Kerstmis werd daarentegen steeds belangrijker. Tegenwoordig is het de enige tijd dat ik al mijn vrienden tegelijkertijd kan zien, een tijd waarin de hele familie samen rond de eettafel zit en een tijd waarin mijn eigen kinderen tot hun genoegen ontdekken dat mijn broer veel te grote cadeaus koopt. 

Als ik nu rond de kersttafel zit, met een volle buik en een derde glas wijn in mijn hand, luisterend naar de verhalen van mijn ouders, broers en kinderen, raast er een gevoel van tevredenheid over me heen dat ik op andere momenten in het jaar zelden voel. Een gevoel dat alles goed komt zolang we maar samen zijn. 

Dat is voor mij het gevoel dat Parc Maasresidence Thorn moet zien te creëren. Het is een flinke uitdaging. Een gevoel maak je niet zomaar.  

En toch... toch hebben ze het voor elkaar gebokst... 

In de zomer kwam het team al bij elkaar om het kerstprogramma uit te gaan werken. Vanaf het begin was één ding duidelijk: het gaat niet om hoe groot de boom is, hoe luxe het eten is, of schitterend de versiering is.  Het gaat erom dat iedereen, vrienden en familie, zich thuis voelt, volledig in hun element op het park.  Het team haalde veel inspiratie uit de Bourgondische levensstijl van Limburg, Brabant, en Vlaanderen. Een levensstijl die rust op een knusse omgeving, goed eten en gezellig gezelschap. 

En dus ging het team opzoek naar kerstideeën waar ze écht iets bij voelden. 

Gedimde verlichting, tafels met allerlei bij elkaar geraapte versiering, schotels met wild en wintergroenten geserveerd door vrolijke obers, wijnflessen waarvan de doppen al lang kwijt zijn, en een met de hand versierde kerstboom die over de menigte waakt. Vrienden en familie lekker knus bij elkaar, drinkend uit grote mokken warme chocolademelk met klodders slagroom, of genietend van warme wafels met poedersuiker terwijl de felle winterwind buiten waait. Mensen die de kou trotseren in warme dekens en uit volle borst kerstliederen zingen terwijl ze in een oude, sierlijke paardenkoets rondrijden. Kinderen die op hun bips vallen en hun ouders die aan komen schaatsen om ze weer wiebelend overeind helpen.  Lange wandelingen door stille bossen naar restaurants die stoof en glühwein serveren. Dorpse kerstmarkten met handgemaakte spulletjes en de engelachtige stemmen van het kerkse kinderkoor in de achtergrond.  

Het team streefde ernaar om af te stappen van oogverblindende, grandioze displays en opzoek te gaan naar een persoonlijk en oprechte kerstviering. Daarom hebben ze gekozen voor een oer-Hollandse schaatsbaan met "Snert" en warme chocolademelk in plaats van een enorm ijsfestijn met een lichtshow en kerst mash-up liedjes over de speakers.  Voor een onverwacht bezoek van de Kerstman op zijn slee, in plaats van een groot feest waar iedereen op zijn schoot mag zitten. Voor een wintercruise  met knusse dekens en warme chocolademelk in plaats van een duur 3-gangen kerstdiner aan boord van een luxe star-liner.   

Kerstmis gaat over het waarderen van de kleine dingen. Het gaat over herinneringen, nostalgie, en het liefhebben van elkaar, niet om artificiële pracht en praal. En daarom gaan wij dit jaar met de familie naar Parc Maasresidence Thorn.  

Alhoewel... 

Een beetje over-de-top pracht en praal soms toch wel mag, vooral als we naar Designer Outlet Roermond toe willen voor kerstinkopen!  Het is onze jaarlijkse guilty pleasure. We houden van de fantastische displays, de oogverblindende versiering, geweldige kerstdeals en alle leuke activiteiten. En natuurlijk zeuren de kinderen al weken lang dat ze op het reuzenrad willen!  

We kunnen echt niet wachten om te genieten van ons kerstdiner bij Humphreys en dan op de bank te kruipen om Home Alone (nog een guilty pleasure) in onze villa te kijken. Hoewel dit onze eerste kerst is in Parc Maasresidence Thorn, zegt iets me dat het een traditie gaat worden.