4 en 5 mei – de vrije hand in Limburg

Voor iedereen in Nederland is de vrijheid tegenwoordig vrij vanzelfsprekend. De generatie die de oorlog actief heeft meegemaakt verdwijnt langzaam, en ja, wij weten natuurlijk doormiddel van foto’s, verhalen en documentaires hoe het was, maar toch is dat niet helemaal hetzelfde. De angst, de onzekerheid, de eindeloze spanning en de opluchting toen het eindelijk voorbij was… het is moeilijk om je die gevoelens voor te stellen. We mogen hopen dat we het nooit mee hoeven te maken, en daarom is het zo belangrijk om op 4 mei de doden te herdenken en op 5 mei de vrijheid te vieren. Ook in de provincie Limburg worden beide dagen geëerd, met herdenkingen, monumententochten, ceremonies en festivals. Mocht je je tijdens dat weekend op Parc Maasresidence Thorn bevinden, dan heb ik een paar mooie aanraders:

4 en 5 mei – de vrije hand in Limburg

Stilte en feest in Weert

Samen met Maastricht, werd het gebied rondom Weert als een van de eerste bevrijd tijdens de opmars van de geallieerde troepen. Op 22 september bereikte het Suffolk Regiment het stadje Weert, en dat wordt elk jaar gevierd. Het Comité Bevrijdingen en Herdenkingen organiseert op 4 mei een herdenkingen in de Rumolduskapel. Hier worden verhalen en gedichten over de Tweede Wereldoorlog opgedragen en een moment stilte gehouden. Ook is er onder muzikale begeleiding een kransenlegging. Op het kerkhof aan de Molenpoort liggen het monument en de graven van de Halifaxbemanning waar elk jaar nog steeds “Poppies” worden neergelegd.

Op 5 mei is het feest! In Weert wordt er overal vrijuit de vrijheid gevierd! Het comité organiseert allerlij leuke activiteiten rondom de stad en sluit af met een schitterend bevrijdingsconcert in de Martinuskerk.

Monumententocht

4 en 5 mei zijn mooie dagen om de verschillende dorpen en steden van Limburg te ontdekken. Elke plek heeft weer op een andere manier de oorlog en bevrijding meegemaakt en er zijn overal monumenten ter herdenking te vinden. Net zoals in Weert, staat er vlak buiten Valkenburg ook een Halifax monument ter ere van het Halifaxvliegtuig dat daar is neergestort. Het monument ligt tussen het Geulpark en Kasteel Schalone in. Kortom, een prachtige plek om te wandelen. Vergeet ook niet om het gezellige centrum van de stad zelf te bezoeken!

In Sittard en Maastricht kan je op een aantal prominente plekken mooie herdenkingsmonumenten vinden. Op de markt in het centrum van Sittard staat een beeld van twee burgers die over het plein uitkijken. Ze representeren en eren de inwoners van Sittard tussen 1940 en 1945. Wandel door het mooie stadje heen, bewonder de Basiliek Onze Lieve Vrouwe van het Heilige Hart en sta even stil bij het monument. In Maastricht staan acht bronzen mensen feest te vieren. Het monument herdenkt de bevrijding door de Amerikanen, de verzetsgroepen in Limburg, de terugkeer van gevangenen, de oorlogsslachtoffers en natuurlijk de vrijheid. Verder vind je op een prachtige plek langs de Maas de imposante zuilen van het Old Hickory monument; een eerbetoon aan de dappere soldaten van de US 30th Infantry Division die de rivier overstaken om de stad te bevrijden.

Mocht je liever op 4 of mei gaan wandelen of fietsen, dan zijn er ook nog een paar monumenten dichter bij Parc Maasresidence Thorn te vinden. In Stramproy, zo’n 40 minuten fietsen van Thorn, staat een stenen vrouw met een kroon op haar hoofd, een duif in haar linkerhand en een scepter in de rechter. Zij staat daar voor de burgers die zijn gevallen en voor de Belgische Pironbrigade die het dorp heeft bevrijd. Ook in Thorn wordt de Pironbrigade geëerd. Hier staat bij de Abdijkerk in het centrum, op slechts 20 minuten lopen van het resort, een granieten plak met daarop de namen van soldaten uit de brigade die hun leven hebben gegeven om Thorn en de nabije omgeving te bevrijden. Als laatste ligt er in de buurt van het vestingstadje Stevensweert, op 35 minuten fietsen van Parc Maasresidence Thorn, een monument ter ere van de Whitley Z6577 EY-F die daar is neergestort.

Bevrijdingsfestival Roermond

Op het ARLO-terrein in Roermond gaat het op 5 mei helemaal los! De bevrijding wordt hier uitgebreid gevierd met allerlei activiteiten en liveoptredens, met onder anderen Jannet Lyvv, Epica en de Compact Disc Dummies. Er is naast de muziek ook veel te leren over de vrijheid. Belangrijke onderwerpen zoals de oorlog in Oekraïne worden doormiddel van kunst en discussiegroepen aan de kaak gesteld. Diverse NGO’s zoals, het Rode Kruis, Amnesty International en Ouch Zo zijn ook aanwezig met speciale activiteiten die de vrijheid vieren.

Al jarenlang is de Vrijheidsmaaltijd een belangrijk onderdeel van 5 mei. De maaltijd symboliseert de vrijheid om samen te kunnen komen en met volle buik te mogen genieten van elkaar. TV-Chef Nick Toet maakt dan ook voor de gelegenheid een speciale vrijheidssoep die op he terrein te koop is.

Vier feest. Vier het geluk. Vier het feit dat je kan en mag vieren.

Parc Maasresidence Thorn is op 4 en 5 mij de perfecte basis om Limburg vanuit te ontdekken. Dompel je onder in de rijke geschiedenis van het gebied en vier bourgondisch feest! Je kan er uiteraard ook voor kiezen om lekker op het resort te blijven tijdens de warme meidagen. Geniet van MRT Beach of ga met een sloepje het water op. Eet met vrienden of familie een uitgebreide Vrijheidsmaaltijd bij Humphrey’s Thorn en maak een stille wandeling over de Blauwe Brug en langs de kalme oevers van de Maasplassen. Voel je vrij om te doen wat jij wil.