Weten over eten – een fijnproeversgids voor Limburg

Is confit de canard nou echt lekkerder dan een kroket? Heeft Kobe beef een verfijndere smaak dan een boterham met oude kaas? Is een gin & tonic meringue nou echt beter dan een speculaasje? Ze zeggen altijd dat met smaak niet te twisten valt, en daar ben ik het volledig mee eens. Het verschil zit hem in de kwaliteit, niet in de prijs. Of je nu confit de canard of een kroket eet, de ware essentie zit hem in de kwaliteit van de ingrediënten en de zorg waarmee ze zijn gemaakt.

Weten over eten – een fijnproeversgids voor Limburg

Als om kwalitatief eten gaat, dat zit je in Limburg goed. De provincie barst van bourgondische smaken, verfijnde gerechten en vrolijke fijnproevers. Of je nu opzoek bent naar een uitgebreid diner in een sterrenrestaurant of een flinke portie friet met zuurvlees, je vindt altijd wel iets om je knorrende maag gelukkig mee te stellen.

Vandaag wil ik jullie meenemen langs een aantal van mijn favoriete eetplekjes in de buurt Parc Maasresidence Thorn. Ik noem het een fijnproeversgids voor dingen die simpelweg fijn proeven. Prijs speelt hierin geen rol. Kwaliteit wel. Maar toch gaat het uiteindelijk om wat jij persoonlijk lekker vindt, dus neem elke maaltijd vooral met een korreltje zout!

Bistrot Bar de Etalage in Geleen – Nieuwe smaken die gewoon kloppen!

Ik begin met mijn favoriete keuze voor als ik niet kan kiezen. Er is qua keuken niet echt een label op Bistrot Bar de Etalage te plakken, maar daar hou ik stiekem wel van! Alle smaakcombinaties zijn uniek, maar toch ergens nostalgisch herkenbaar. Eendenlever met hibiscus en hazelnoot, gelakt buikspek met tandoori en little gem, bloedworst met appel, pernod en gekarameliseerde ui… allemaal interessante smaken die wonderlijk goed samengaan, en dan heb ik het alleen nog over de voorgerechten. De hoofdgerechten hebben evenveel afwisseling in ingrediënten, bereidingswijzen en herkomst, maar hier vind ik de Double Dutch Ribeye met maaitake, bimi, chimichurri en zwarte look toch wel echt de absolute winnaar. Al met al is er voor elke fijnproever wel wat fijns. Bistrot Bar de Etalage ligt op 30km van Parc Maasresidence Thorn. Je kan ervoor kiezen om te rijden, maar ik raad de fiets aan. Je gaat dan namelijk de langs de Maas en zelfs een stukje door België. Het is een tocht van anderhalf uur, maar dat maakt de beloning natuurlijk des te lekkerder!

Extra tip: als je voor de lunch langsgaat, probeer dan de croissant met rivierkreeft! Man man man, daar valt niet aan te tippen!

La Fabrique in Roermond – Comfort food op zijn best!

Het is geen snackbar. Het is ook geen restaurant. Het zit er ergens tussenin, maar daar gaat La Fabrique juist wel lekker op. Als je een dagje retail therapy bij Designer Outlet Roermond achter de rug hebt, dan is dit the place to be. Het menu is voornamelijk Midden-Oosters en Aziatisch, maar wel met vrijwel bekende gerechten. Wat La Fabrique echter speciaal maakt is… je raad het al, de kwaliteit. Superzachte bao buns, verse humus, sappige kip, en rijke pindasaus staan elke hongerige voorbijganger stomend op te wachten. En dan heb je nog de gebakjes… och, och och, niet normaal lekker allemaal. Ik heb alleen het karamel-notentaartje gehad maar het liefste zou ik gewoon een middagje willen zitten en ze allemaal proberen. La Fabrique ligt op 16km van Parc Maasresidence Thorn. Je kan prima met de fiets naar Roermond maar er gaat ook een directe bus die voor het resort stopt.

Extra tip: boek de Lake View Hotelkamer voor 2 personen en ontvang 10% korting bij Designer Outlet Roermond. Dat verschil kan je dan weer uitgeven aan bijvoorbeeld een gefrituurde sushirol bij La Fabrique!

De Gouverneur in Maastricht – Bourgondisch x1000!

Uiteraard komt ook mijn fijnproeversgids langs de provinciale hoofdstad; maar met goede reden. Ik had al eerder aangegeven dat Limburg berucht is om zijn bourgondische smaken, en daar is De Gouverneur het absolute toonbeeld van. Met meer dan 300 speciaalbiertjes en 28 tappen schenkt dit gezellige cafétje aan de Boschstraat rustig 100,000 liter bier per jaar weg. Naast het bierplezier is er natuurlijk ook verassend lekker eten te vinden. Zo kan je bijvoorbeeld kwalitatieve fish en chips met een zachte remouladesaus bestellen; of mijn persoonlijke favoriet: Boulets à la Liégeoise, gehakballetjes in een saus van stroop, bruin bier en spekjes. Als je echter de ware bourgondische smaak van Limburg wil ervaren, dan zou ik mijn biertje toch met hun uitgebreide borrelplank combineren. Met krachtige kazen, rokerige vleeswaren en veel verse streekproducten is dit echt een uitblinker. De Gouverneur ligt op 45km van Parc Maasresidence Thorn, dus te ver om te fietsen. Je moet er heen rijden, maar zorg er dan wel voor dat je een bob mee hebt die toch niet zo van bier houdt!

Extra tip: deze blog gaat om eten, maar bij De Gouverneur wil ik toch even een uitzondering maken. Zelf had ik de Lowlander Poorter bij mijn borrelplankje. De intense, licht-bittere tonen van dit biertje gaan heel goed samen met de smeuïge kazen.

Château Neercanne in de buurt van Kanne – Eten als een keizer!

Ten zuiden van Maastricht, maar toch nog net in Nederland, staat de majestueuze Château Neercanne, een uniek paleis dat vanaf een trots voetstuk op een heuvel uitkijkt op de omliggende UNESCO-erfgoedtuinen en de Jekervallei. Hier kan je in de paleiskamers met antiek houten vloeren, schitterende kroonluchters en grote schilderijen genieten van een ongeëvenaard sterrenmenu. Wat echter niet meteen opvalt terwijl je papillen versteld staan door de smaken van het vijf-, zes-, of zevengangenmenu, is dat er onder je voeten een heel ondergronds paleis ligt. De wijnkelders van Château Neercanne zijn minstens net zo bekend als het restaurant zelf. De oude mergelgrotten liggen tot de nok toe vol met geschiedenis, dus ik zou ook zeker aanraden om voor een wijnparing bij je menu te gaan. Château Neercanne ligt op 50km van Parc Maasresidence Thorn. Het is ietsje verder weg, maar elke kilometer krijg je dubbel en dwars terugbetaalt in wonderlijke smaaksensaties!

Extra tip: het vegetarische menu is heel anders dan het standaardmenu. Ik zou daarom eigenlijk aanraden om gewoon twee keer te gaan. Ja ja ik weet het, belachelijk duur… maar ook belachelijk lekker!

Friedt in Maastricht – Het beste van wat ons ons maakt!

Het kon ook niet anders… we eindigen toch met een portie friet in Maastricht, maar dan is oké want friet is uiteindelijk het culinaire en culturele erfgoed van de lage landen. Elke Belg en Nederlander snakt om de zoveel tijd naar een knapperig geel bouquet met een flinke klodder mayo. Toch is er ook bij patat een verschil in kwaliteit en dat heeft Friedt in Maastricht maar al te goed begrepen. Verse aardappelen van streekboeren met de hand gesneden en dan knapperig, goudbruin gebakken… verdorie zeg, Friedt heeft van friet gewoon een kunstvorm gemaakt! En dan heb ik het nog geeneens over de toppings. Verwen je tong met kip ketjap en gepofte knoflook, truffelmayo met gesmolten cheddar, pulled chicken met satésaus, en natuurlijk de trots van Limburg: Maastrichts Zoervleisch. Ik ben geen gelovig man, maar zelfs ik kan niet ontkennen dat god een handje heeft gehad in de schepping van dit zoete stoofgerecht met paardenvlees, azijn, stroop, koek, kruidnagel en laurier. Friedt ligt op 45km van Parc Maasresidence Thorn. Zelf zou ik Friedt combineren met een dag-uit in Maastricht. Het Vrijthof, de oude stadsmuren en de grotten zijn zeker een bezoekje waard!

Extra tip: bij Friedt loont het ook om gewoon voor de klassieker te gaan: friet met mayo. Hun mayo is namelijk huisgemaakt en daardoor net een klein beetje zuurder. Dit voegt een nieuwe dimensie aan het knapperige smakenpalet toe!

Heel fijn… nu moet ik nog met knorrende maag een samenvatting schrijven. Ik zal het kort houden zodat we allemaal zo snel mogelijk dat verlangende gezeur kunnen stillen met overheerlijk Limburgs eten. Kwaliteit, dames en heren, daar gaat het om. Eet wat je wil, maar gun jezelf dan wel het beste! Als je achteraf weer thuiskomt in je villa of appartement aan de Maasplassen, dan hoop ik dat de ribeye van Bistrot Bar de Etalage, de bao buns van La Fabrique, de borrelplank van De Gouverneur, het wijnarrangement van Château Neercanne en de friet van Friedt je nog lang bijblijven. Bourgondisch genieten, dat kunnen wij hier in Limburg wel. Kom gezellige langs en prik een vorkje mee!